15 april

Datum

10 - 12:30

Tijd

Utrecht

Locatie

Resultaatgerichte waarde-uitwisseling

Op dinsdag 15 april 2025 organiseert AcademicTransfer haar jaarlijkse Werkconferentie exclusief voor leden van de coöperatie. Dit is hét moment om samen met collega’s van andere academische instellingen de krachten te bundelen en concrete stappen te zetten richting de toekomst.

AcademicTransfer heeft vanuit haar overkoepelende rol en helikopterview de mogelijkheid om structureel in kaart te brengen welke initiatieven bij de leden plaatsvinden, welke waarde wij kunnen toevoegen voor alle 22 lidorganisaties en welke kansen er liggen voor gezamenlijke meerwaarde.

De komende jaren staan onze leden voor verschillende onzekerheden: bezuinigingen op onderzoek en onderwijs, uitdagingen in internationale werving en de Nederlandse taaleis voor een deel van het onderwijsaanbod. Tijdens deze werkconferentie willen we rondom drie thema’s samen met de leden verkennen welke resultaatgerichte waarde we kunnen formuleren voor 2025.

Dit zijn de drie thema’s waarvoor je je kunt aanmelden (klik voor nadere toelichting per thema):

  1. Transparant maken van de arbeidsmarkt voor onderzoekers
  2. Slimmer omgaan met applicant tracking systemen
  3. Werving van niet-wetenschappelijke staf

Details

  • Voor wie? Iedereen is welkom die werkzaam is bij één van onze leden. Van recruitment, international office, career services, HR, onderzoek, onderwijs, (arbeidsmarkt)-communicatie tot management.
  • Wat? Werkconferentie AcademicTransfer
  • Wanneer? Dinsdag 15 april 2025
  • Tijd? 10:00 - 12:30 uur (inloop vanaf 9:30 uur en na afloop lunch)
  • Waar? Social Impact Factory Aan de Gracht, Kromme Nieuwegracht 3 in Utrecht

We sluiten de werkconferentie af met een gezamenlijke lunch. Via de button kun je jezelf of een collega opgeven. Hieronder kun je meer lezen over de thema's. We hopen je te verwelkomen op 15 april!

Globaal programma

09:30 - 10:00 uur: inloop
10:00 - 10:25 uur: plenaire start
10:25 - 10:30 uur: wisselen zalen
10:30 - 11:45 uur: themabijeenkomst
11:45 - 12:00 uur: pauze
12:00 - 12:30 uur: plenaire terugkoppeling
12:30 - 13:15 uur: lunch

1. Transparant maken van de arbeidsmarkt voor onderzoekers

AcademicTransfer wil de arbeidsmarkt voor wetenschappers - van promovendus tot hoogleraar - zo transparant mogelijk maken. Dat omvat:

  • Volledige vacature-informatie: Alle relevante wetenschappelijke posities zijn op één plek vindbaar, met een heldere en uniforme presentatie.
  • Heldere loopbaanperspectieven: Naast vacatures is een overzicht van doorgroeimogelijkheden, carrièrepaden en sectoroverschrijdende opties beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de overstap van academia naar industrie of andere kennisorganisaties (uitbreiding van de Career Navigator).
  • Front-end voor arbeidsmarktcommunicatie: Advies over employer branding en profilering; bundeling van data en best practices rondom het bereiken van (internationale) doelgroepen.

Tijdens de werkconferentie zoomen we verder in op twee onderdelen:

1. Delen van best practices (bijvoorbeeld via webinars)

De KNAW, het Radboudumc en de RUG vertellen over hun carriere-activiteiten voor jonge onderzoekers (zie hieronder meer). We gaan daarna graag in gesprek met jullie of we meer van dit soort best practices van elkaar willen weten en hoe we dat kunnen ontsluiten voor jullie.

2. Verzamelen van relevante carrière-data van (met name jonge) onderzoekers

Audrey Peters vertelt over de pilot Career Tracking Survey die momenteel in samenwerking met de RUG wordt uitgevoerd. Met dit Survey (dat voldoet aan alle eisen van datamanagement en AVG-regels) komen we meer te weten over de aansluiting van PhD’s en postdocs met de arbeidsmarkt (zowel binnen als buiten academia) en wat de grootste struikelblokken waren. Organisaties kunnen met de resultaten hun aanbod verder ontwikkelen en/of aanscherpen. AcademicTransfer kan op basis van deze gegevens haar Career Navigator doorontwikkelen.

De best practices van KNAW, Radboudumc en RUG worden gepresenteerd door:

Janine Bijzeit, Adviseur Loopbaan en Ontwikkeling bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). In deze rol ondersteunt zij onder andere PhDs en postdocs in hun carrière, binnen dan wel buiten de wetenschap. Daarbij ligt de nadruk op loopbaancoaching en het ontwikkelen van vaardigheden die noodzakelijk zijn voor een vervolgstap.

Daisy Bremmer, Teamleider van het Centrum voor Loopbaan en Ontwikkeling binnen de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Zij geeft strategisch richting aan de duurzame loopbaanontwikkeling van de medewerkers van de KNAW, en leidt op dit moment de implementatie van de interne leiderschapsvisie Waarderend Leiderschap.

Dagmar Eleveld-Trancikova, moleculair bioloog en immunoloog, opgeleid in Bratislava (Slowakije) en gepromoveerd aan het Radboudumc. Ze was actief betrokken bij het opzetten van een UMC-breed postdocplatform en werkte als onderwijscoördinator van de afdeling Tumorimmunologie.
Met haar overstap naar wetenschappelijk management ​(Onderzoeksinstituut voor Oncologie​) en beleid bij Radboudumc, zet ze zich in voor de ontwikkeling van de onderzoeksorganisatie op lokaal en (inter)nationaal niveau​ (o.a. Scientific Career Path & Talent Track). Haar passie ligt bij het ondersteunen van wetenschappers in elke fase van hun loopbaan.

Audrey Peters vertelt namens de Rijksuniversiteit Groningen kort iets over de Career Perspective Series. Dit programma biedt trainingen op het gebied van ontwikkeling van de zogenaamde soft skills, en hoe deze vaardigheden te vertalen naar een succesvolle carrière buiten of binnen de academische wereld.

2. Slimmer omgaan met applicant tracking systemen

Applicant tracking systemen (ATS), het is een complex onderwerp. Op dit moment worden door de 22 lidorganisaties 11 verschillende ATS'en gebruikt. Over de afgelopen 10 jaar zien wij dat de selectie, implementatie en het gebruik hiervan nog steeds dezelfde uitdagingen geeft. Dit biedt een uitgelezen kans om samen ervaringen te delen, knelpunten te bespreken en nieuwe inzichten te ontwikkelen.

Achtergrond

  • Gemiddeld ziet AcademicTransfer elk jaar 4 leden van ATS veranderen. Met 22 leden, verandert gemiddeld elk lid eens in de 5 jaar van ATS.
  • Bij elke overstap is het daarmee gemoeide bedrag van dien aard dat een kostbare en tijdrovende aanbestedingsprocedure moet plaatsvinden. Naast veel tijd en geld vergt het vaak externe adviseurs en bovendien het vrijmaken van eigen formatie.
  • Bovendien vereist elke wijziging een nieuw te bouwen en te onderhouden systeemkoppeling, opnieuw een kostbaar proces in tijd en geld.
  • Alle tools die AcademicTransfer de afgelopen jaren samen met de leden ontwikkelde, worden door de meeste lidorganisaties niet gebruikt, omdat ze geen directe koppeling met het ATS hebben. Denk aan de profielenbank, de CV Priority Sorter en bezoekersdata.

Jouw input is cruciaal!

We willen met deze themagroep ideeën ontwikkelen over hoe het slimmer en efficiënter kan, waarbij de invulling en uitkomst nog een open richting hebben. Om te beginnen willen we een goed beeld krijgen van wat er in de praktijk leeft. Wat zijn de grootste knelpunten? Waar liggen kansen? We zoeken naar concrete stappen die we samen kunnen zetten en daarvoor hebben we jouw kennis en ervaring nodig. Heb jij ervaring met ATS'en en wil je meedenken over hoe we dit samen beter kunnen aanpakken? Sluit je aan bij de themagroep en help om de toekomst van ATS binnen onze sector te verbeteren. Samen maken we het verschil!

3. Werving van niet-wetenschappelijke staf

Door de krappe arbeidsmarkt en de groeiende concurrentie vanuit andere sectoren zal deze uitdaging naar verwachting alleen maar toenemen. AcademicTransfer kan hierin een unieke rol spelen met sterke branding, specifiek gericht op deze doelgroep. De focus ligt op een exclusieve inkijk in de wereld van wetenschap en onderzoek, aangevuld met het actuele én complete vacatureoverzicht.

Het uitgangspunt is: "Knappe koppen zoeken sterke schouders".

Met behulp van persoonlijke verhalen en inspirerende ervaringen brengen we onderzoek en wetenschap dichter bij niet-wetenschappelijke medewerkers. Professionals uit verschillende vakgebieden worden geïnspireerd en uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan innovatie, onderzoek en onderwijs. Vervolgens is het noodzakelijk om deze content gezamenlijk te verspreiden, via websites en socials van alle betrokken organisaties, maar medewerkers kunnen het bijvoorbeeld ook op persoonlijke titel onder de aandacht brengen.